Saramojoen valuma-alue on laajuudeltaan noin 900 neliökilometriä ja sen muodostavat Poroinjärvestä alkava 30 kilometriä pitkä Saramojoki, joka laskee Pielisen pohjoispäähän Lautiaiseen sekä Saramojokeen laskevat sen neljä merkittävintä sivujokea sivupuroineen sekä niihin liittyvät lukuisat pienet järvet ja lammet. Valuma-alueen latvavedet ulottuvat Peurajärvelle, Mujejärvelle sekä Talasjärvelle.
Saramojoen valuma-alueelle sijoittuu useita kyliä, kuten Saramo, Kuohatti, Mujejärvi ja Petäiskylä sekä maisema-arvoiltaan valtakunnallisesti merkittävä Ylikylä. Lisäksi alueella on Peurajärven ja Mujejärven retkeilyalueet. Saramon alueen historia ulottuu jopa kivikaudelle.
Louhikosken voimalan rakentaminen Saramojoen alajuoksulle patosi joen sadan vuoden ajaksi ja esti vaelluskalojen pääsyn sen yläjuoksulle luontaisille elinpaikoille ja sopiville kutupaikoille. Saramojoen valuma-alueen latvoilla tehdyt soiden ojitukset ja metsätaloustyöt sekä joen alajuoksulla maataloustyöt ovat heikentäneet valuma-alueen veden laatua vuosikymmenien aikana.
Louhikosken voimalaitos purettiin vuonna 2021, jonka ansiosta Saramojoki virtaa nyt vapaana. Voimalaitoksen purkaminen oli merkittävä teko koko Saramojoen valuma-alueen kannalta, koska se mahdollistaa myös muut vesistön kunnostustoimenpiteet alueella.
Saramojoen valuma-alueen ennallistamistöissä otetaan huomioon luontoarvot sekä maaseutuelinkeinot. Yhteistyötä tehdään sekä paikallisten toimijoiden että viranomaistahojen kanssa, jotta tuloksia saadaan aikaan. Tulevaisuuden tavoite on puhdas, elävä ja monimuotoinen Saramojoki.
Kevällä 2024 käynnistyneet Ely-keskuksen rahoittamat vesistön kunnostushankkeet alkoivat Kuohattijoen valuma-alueelta, joka on osa Saramojoen valuma-aluetta. Hankkeiden tarkoituksena on kartoittaa vesistön tilaa sekä tehdä kunnostustoimenpiteitä Kuohattijoessa.