Saramojoen valuma-alueen ennallistamishankkeissa huomioidaan sekä luontoarvot että maaseutuelinkeinot
Ennallistavia toimia veden laadun parantamiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi voidaan tehdä sekä luontoarvot että maa- ja metsätalous huomioon ottaen. Yhteisten tavoitteiden asettaminen ja niihin sitoutuminen yhteistyössä viranomaistahojen, paikallisten yrittäjien ja yhdistysten sekä asukkaiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää, jotta tuloksia saadaan aikaan.
Saramojoen valuma-alueen ennallistamisen hyötyvaikutukset tulevat näkymään parantuneena veden laatuna, jonka toivotaan houkuttelevan järvitaimenen ja mahdollisesti myös järvilohen takaisin entisille kutupaikoilleen. Parantunut vedenlaatu lisää myös muiden vesieliöiden elinedellytyksiä valuma-alueen vesistöissä.
Vedenlaadun kohentumisesta hyötyvät kalojen lisäksi myös ihmiset, sillä erämaisen ja hyvinvoivan luonnon ansiosta alueesta on mahdollista tehdä kiinnostava matkailukohde, jossa voi harrastaa monipuolisesti.
Saramojoen valuma-alueen ennallistaminen ei tapahdu hetkessä, sillä ennallistamistyön tulokset alkavat näkyä luonnossa vasta viiveellä. Lisäksi tarvitaan oikeita toimenpiteitä, kuten vedenlaadun seurantaa, tehokasta suojavyöhykkeiden käyttöä maa- ja metsätaloudessa, jokiuomien kunnostusta, ennallistamistoimenpiteitä metsä- ja suoalueilla, tutkimustoimintaa sekä pitkän tähtäimen tavoitteita.
Saramojoen hengessä töihin on jo ryhdytty ja ensimmäiset vedenlaadun seurantaan ja kalojen elinedellytysten selvittämiseen tähtäävät hankkeet ovat käynnistyneet Kuohattijoen osavaluma-alueelta, josta toimia jatketaan muille Saramojoen osavaluma-alueille.
Tulevaisuuden tavoite on puhdas, elävä ja monimuotoinen Saramojoki.